BOLESTI SRCA
                                                   BOLESTI SRCA U PSA


   Sve duži životni vijek pasa, nosi i povećanu pojavu bolesti vezanih uz starenje.Tako su bolesti srca česta pojava kod pasa srednje i starije dobi. No, za razliku od nekih probavnih smetnji ili kožnih problema, nisu lako uočljive za laika dok se ne pojave simptomi zatajivanja srca, kada je u većini slučajeva već prekasno! Srčane bolesti mogu biti urođene ili stečene. Stečene su češća pojava, a najčešće se radi ili o kroničnoj bolesti srčanih zalistaka, koja uglavnom pogađa manje i srednje pasmine pasa ili o dilatativnoj kardiomiopatiji, zastupljenijoj u velikih i gigantskih pasmina . O velikoj učestalosti tih bolesti, govori podatak da 60% pasa starijih od 8 god., razvija kroničnu bolest zalistaka. Zamor, gubitak apetita i težine, teže disanje, kašalj (naročito noću) , samo su neki od simptoma već uznapredovale bolesti. Dijagnoza se postavlja kardiološkom pretragom koja uključuje kliničku pretragu, EKG, te rentgenološki i ultrazvučni pregled srca. Pravovremena detekcija srčanih problema stoga je vrlo bitna za kontrolu i usporavanje tijeka bolesti, pa kada govorimo o bolestima srca, redovite posjete veterinaru mogu biti razlika između života i prerane smrti.

   Srce svih životinja građeno je od četiri šupljine .Gornja lijeva i desna šupljina nazivaju se atrij (pretklijetka), a donja lijeva i desna ventrikul (klijetka). Krv teče iz vena tijela u desni atrij. Tamo se kratko zadržava, a nakon toga kontrakcijom se istiskuje u desni ventrikul. Iz njega se krv dalje istiskuje u pluća gdje se opskrbljuje kisikom. Iz pluća krv zatim teče u lijevi atrij gdje se isto kratko zadržava, te ide u lijevi ventrikul. Lijevi ventrikul predstavlja najveći mišić srca koji istiskuje krv arterijama u sve dijelove tijela.

TIPOVI ZATAJENJA SRCA

Razlikuju se dva tipa zatajenja srca ili kardiomiopatija u pasa. Prvi se naziva hipertrofična kardiomiopatija u kojoj dolazi do zadebljanja stijenki mišića srca što dovodi do oslabljene sposobnosti istiskivanja krvi. Ovaj tip zatajenja je relativno rijedak u pasa. U drugom obliku klijetke srca se povećavaju što rezultira stanjenjem i smanjenom snagom stijenki srčanog mišića. Taj tip se naziva dilatativna kardiomiopatija. Ovaj oblik zatajenja srca rijedak je u malih pasmina pasa, a čest u velikih pasmina. U malih pasmina pasa često se javlja i mitralna insuficijencija uzrokovana promjenama u mehanizmu zatvaranja srčanih zalistaka, a vodi do kongestivnog zatajenja srca sa simptomima vrlo sličnim dilatativna kardiomiopatiji. Mužjaci pasa skloniji su bolestima srca od ženki, a obično su prvi simptomi vidljivi u dobi starijoj od 5 godina. Kako se oboljelo srce povećava, smanjuje se sposobnost dovoljno jakih kontrakcija lijeve strane srca i tjeranje krvi kroz sve krvne žile tijela. Na početku bolesti krv se pretjerano nakuplja u desnoj strani srca koja opskrbljuje pluća kisikom, te prima krv iz prsne i trbušne šupljine. Srce se tada napreže kako bi kompenziralo ove promjene što ima za posljedicu smanjenje sposobnosti obavljanja tjelesnih ativnosti. Ovo slabljenje srca se naziva kongestivno zatajenje srca.Srce u tom stadiju nije sposobno opskrbiti krvlju sve organe i stanice tijela dovoljnom količinom kisika. Sa nedostatkom kisika stanice ne mogu obavljati normalne funkcije. Različiti hormoni koji se tada otpuštaju u cirkulaciju pokušavaju ispraviti abnormalnosti. Ovi hormoni zadržavaju tekućinu u nakani povećanja volumena krvi. Nekoliko mjeseci ovi zaštitni mehanizmi funkcioniraju vrlo dobro. No, s vremenom, ova zadržavana tekućina uzrokuje probleme. Javljaju se simptomi kašljanja, teturanja i smanjene životne snage. Zadržana tekućina u plućima naziva se plućnim edemom, tekućina ispod kože periferni ili limbički edem (vrlo rijetko u pasa), a ona u trbušnoj šupljini ascites.

Psi u kasnijem stadiju zatajenja srca postaju vidljivo manje aktivni i zamaraju se brže. Apetit im je obično smanjen, te otežano dišu, dahću i kašlju i za vrijeme odmaranja. Primjećuje se i povećanje obujma trbuha koji poprima oblik kruške kao posljedica nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini i jetri. Često se javlja i slabost mišićja u kasnijm stadijima bolesti.Pregledom se mogu utvrditi abnormalne kontrakcije srčanog mišića, te promjene na sluznicama periferne cirkulacije.Osim zatajenja srca kod pasa se javlja poremetnja u frekvenciji i ritmu srca : ekstrasistolička aritmija – koja nastaje zbog preuranjene kontrakcije srčanog mišića. Liječimo je digitalisom i sredstvima za umirenje. Inače, najčešća bolest srca u svih domaćih životinja je upala srčanog mišića ( myocarditis). Javlja se kod nekih zaraznih bolesti, žarišnih infekcija poput tonzilitisa (upala krajnika)  bolesti zuba itd., otrovanja, nestašice pojedinih vitamina i minerala...

Uz tahikardiju ( ubrzan rad srca), obično se javi i aritmija. O razvoju i tijeku procesa u srčanom mišiću ovisi i pojava općih znakova zatajivanja srca.

RAZVOJ, TIJEK I LIJEČENJE BOLESTI SRCA

Bolesti srca razvijaju se mjesecima, pa čak i godinama. Isto tako vrlo polako utječu na cirkulaciju krvi. Organizam može kompenzirati novonastalo stanje kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, no do određene točke kad više ovaj mehanizam nema učinka. Ubrzano, otežano disanje, plavi jezik, pretjerano slinjenje ili kolaps mogu biti jedni od prvih znakova loše prognoze. Mnogo slučajeva kardiomiopatija je povezano i sa abnormalnostima srčanog ritma koje je uzrokovano ometanjima prijenosa električnih impulsa koji kontroliraju jakost i broj kontrakcija srca i vrlo često uzgrožavaju život. Dijagnoza se prvenstveno temelji na općem kliničkom pregledu, EKG-nalazu,  RTG-snimci,  te ultrazvuku. Zatim, pretraga krvi i urina koja daje uvid u stanje i funkcioniranje unutarnjih organa. Životinje kod kojih je došlo do zatajivanja srca moraju mirovati tako dugo dok se stanje krvotoka bitno ne popravi. Svaki napor, fizički i psihički, može uzrokovati naglo pogoršanje stanja, pa i smrt životinje. Životinje treba smjestiti u umjereno toplu i zračnu prostoriju te valja izbjegavati velike promjene temperature. Što se tiče samog liječenja srčanog mišića,valja imati na umu da je za odvijanje normalnih kontrakcija srčanog mišića potrebna određena zaliha energetskih tvari. U skladu s tim bolesno srce treba opskrbljivatis dovoljnom količinom glukoze i vitamina B1 koji sudjeluje u njenoj razgradnji. Također treba poboljšati ishranu srčanog mišića a to se postiže davanjem kofeina. Kod zatajivanja srca bilo kojeg oblika, preporučuje se davanje preparata digitalisa. Psima najčešće dajemo neki od preparata koji se koriste i u humanoj medicini, a pripravljeni su za davanje u venu ili u obliku tableta. Dozu određujemo prema tjelesnoj težini životinje i vrsti preparata. Ovisno o lijekovima koji su preporučeni za liječenje bitno je napomenuti kako im je potrebno oko 5 dana da postignu potpunu učinkovitost. Nakon otprilike dva tjedna trebalo bi napraviti kontrolu o učinkovitosti doze lijeka. Ukoliko se u međuvremenu jave nuspojave poput povraćanja, gubitka apetita, proljeva ili potištenosti javite se odmah svojem veterinaru. Osobito je bitno posvetiti pažnju i na prehranu te omogućiti umjerene aktivnosti vašeg psa. Hrana mora biti kvalitetna, obroci mali ali češći. Postoje posebne medicinske hrane za srčana oboljenja: Hills Prescription Diet h/d - u dehidriranom i konzerviranom obliku te Royal Canin Early Cardiac također u dehidriranom i konzerviranom obliku.


Kako do nas  | Kontakt  | Cijenik usluga  | Arhiva novosti  | Pocetna
;